Case Study

17 St Swithins Lane (111 Cannon Street)

Situated in the heart of the City of London,17 St Swithin’s Lane provides exceptional Grade A workspace while achieving a high level of sustainability. It features abundant daylighting, generous amenity provision and associated facilities required by contemporary occupiers.  The project also accommodates the mysterious London Stone, which has made its home on the site since 1798 when it was built into the south wall of the Church of St Swithin’s. 

Surviving the WWII bomb damage which destroyed the Church, the stone was subsequently incorporated into the south wall of the 1962 construction at this address. An integral part of the redevelopment was to create an appropriate setting for London Stone, achieved through liaison with the Museum of London and the Worshipful Companies of Masons and Spectacle Makers.  Surrounded by new, vibrant amenities including The Ned, The Royal Exchange, Bloomberg, retail and a vast array of gyms and health clubs, 17 St Swithin’s Lane is perfectly located for tomorrow’s workforce while remaining an important custodian of the City’s past.

Project Solutions / Achievements

  • An alternative lighting approach was adopted, one that does not follow traditional linear or modular arrangements. A solution was developed using circular LED downlights that is visually pleasing and delivers good quality, glare free illumination.
  • Independent comfort cooling and heating systems to each tenant floor comprising high efficiency VRV heat recovery systems.
  • On floor, ceiling void mounted, heat recovery fresh air handling units.
  • Mini CHP system
  • Project entered for a BCO award 2019.